Steirische Rauhhaar Hochgebirgsbracke

Steirische Rauhhaar Hochgebirgsbracke

Geschiedenis

Carl Peintinger is in 1870 begonnen dit ras te fokken door de Hannover'scher Schweisshund te kruisen met de ruwharige Istrische Brak. De laatste vanwege zijn jachtkwaliteiten en voorkomen. Met de beste puppies uit het nest is daarna selectief verder gefokt

Algemeen

De Steirische rauhhaarbracke is een ras dat fors gebouwd is, het ziet er meteen uit als een echte werkhond. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen en ze komen uit Oostenrijk. Ze worden daar o.a. ingezet om gewonde dieren op te speuren op ruw terrein en ook op grote hoogte. Ze hebben er alles voor over om hun werk goed te kunnen doen, ze hebben een grote wilskracht. 

Karakter

Deze hond is robuust, actief, gehard en bestand tegen alle weersomstandigheden. De Steirische ruwhaar Brak heeft een aanzienlijk uithoudingsvermogen. Met zijn zware blaf wordt hij gebruikt voor het opjagen van klein wild, maar hij is ook gespecialiseerd in het volgen van bloedsporen in moeilijk bergterrein.· Het zijn dan ook honden die graag bezig zijn en hun werken ook beleven als een passie, ze doen het graag en zetten alles op alles om het gewonde dier te kunnen vinden. 
Hij is aanhankelijk en zachtaardig, maar het is geen gezelschaps-hond. Hij heeft een consequente opvoeding nodig.

Herkomst

Oostenrijk.

Schofthoogte

De honden zijn tussen de 45 en 53 centimeter hoog en ze wegen gemiddeld tussen de 16 en 19 kg.

De ogen zijn amandelvormig en donker van kleur.


Oren

De oren worden hangend gedragen en de staart is dik aangezet en wordt naar beneden gedragen.


Ogen

De ogen zijn amandelvormig en donker van kleur.

Kleur

De kleur van de vacht is wisselend, variërend van rood tot gelig, soms zijn er wat witte vlekken op de borst aanwezig maar niet altijd.

Vacht

De vacht van dit ras is vrij ruw en zeer stug. De verzorging is minimaal, de vacht is niet zo lang maar af en toe borstelen wordt wel aangeraden.