Hannoveraanse Zweethond

Hannoveraanse Zweethond

Geschiedenis

Na de opheffing van het "Königlich Hannoverschen Jägerhof" (1866) werd uit de overgebleven Lei-Zweethonden de Hannoveraanse Zweethond gefokt. De Leithonden waren zuiver brakken, zij vormden de leiders van de meute. De parforcejacht verdween en daarmee de Leithond, maar aan een goede zweethond was behoefte. Men ging de stom geworden Leithond kruisen met de halsgevende rode Haidbracke.

foto ir. D. Aalders
foto ir. D. Aalders

Raskenmerken

Het zijn grote en zelfverzekerde honden. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen en ook hun doorzettingsvermogen is groot. Ze staan bekend als full prof zweethonden. Naar mensen die zij niet kennen zijn ze erg terughoudend en licht wantrouwend, maar voor eigen mensen zijn het erg lieve honden. 

Karakter

Het karakter van deze honden is goed, ze zijn erg zelfverzekerd als ze aan het werk zijn, hebben veel doorzettingsvermogen en een groot uithoudingsvermogen. Hannoveranen werken rustig en geconcentreerd. Over het algemeen zijn deze zweethonden flegmatisch en behoorlijk eenkennig, maar onvoorwaardelijk trouw aan hun roedel. Naar vreemde mensen zijn ze vaak onzeker.  Je moet de honden dan ook goed de baas zijn, omdat ze ook erg graag hun eigen weg gaan.

foto ir. D. Aalders
foto ir. D. Aalders

Afmetingen

De reuen variëren in schofthoogte tussen de 50-60 cm, teven zijn tussen 40-50 cm hoog. De Hannoveraanse zweethond is een middelgrote, compacte hond die relatief laag op zijn poten staat en er krachtig uitziet.

Beharing

De vacht is dicht en ligt glad op de huid. Een keer per week borstelen met een zachte borstel en in de verharingsperiode met een rubberen borstel, is voldoende.

Kleur

De vachtkleur varieert van licht tot donker hertenrood, en is meer of minder gestroomd (met donkere strepen). Hannoveraanse zweethonden hebben vaak een donker masker.

Overige

De Hannoveraanse zweethond is hond met veel energie, het uithoudingsvermogen is goed en ze bewegen graag langere afstanden en veel per dag.

Rasspecifieke problemen

Bij dit ras komt Heupdysplasie voor en een zeer rasspecifieke vorm van epilepsie. Hierop worden ouderdieren in de fokprogramma's, van de door de ISHV erkende rasverenigingen, zeer streng geselecteerd.