Jachtzaken

Luid op spoor

Bij deze discipline dient de hond het spoor te volgen van het opgestoten klein wild en tijdens het volgen luid te geven. (blaffen). Dit behoort elk Brakkenras te beheersen zodat de jager weet waar zijn hond zich bevind maar door de sterke vermindering van de aanwezigheid van klein wild en minder gebruik van de ras-specifieke eigenschappen van de honden waarvoor ze ooit gefokt zijn, heeft er tot bijgedragen dat er geen toepassing meer is en er geen proeven meer werden georganiseerd voor de Brakken om deze op hun vaardigheden te testen. Al jaren werd alleen door de Teckel-club de luid op spoor proef aangeboden, deelname alleen voor teckels.

Daarom is in 2017 voor het eerst op initiatief van enkele keurmeesters en in samenwerking met de Nederlandse Brakkenclub met succes weer een luid op spoor proef georganiseerd.

Bij deze proef loopt een groot aantal drijvers in linie over de weilanden  met in de lijn een drietal keurmeesters, op ongeveer dertig meter erachter lopen drie deelnemers met hun hond aan de lijn. Als er een haas word opgestoten, dienen de deelnemers hun hond de ogen te bedekken en de hond om te draaien zodat deze de haas niet ziet vluchten. Als de hond de haas ziet vluchten, bestaat de kans dat hij op zicht gaat jagen. De deelnemer die het dichtste bij de vluchtende haas loopt word naar voren geroepen en mag zijn hond aanzetten kort achter de ligplaats (Pot) van de haas. De hond word ontdaan van lijn en halsband en moet het geurspoor volgen en luid geven.                                                            De hond word beoordeeld op : Neusgebruik, Luid geven, Spoorvastheid en Spoorwil.