Posavski Gonic

Posavski Gonic

Geschiedenis

De Posavski Gonic ook wel Posavatz Hound genoemd van oorsprong uit Kroatië, de Sava Vallei. Stamt af van een type van de Illyric Hound. In de begraafplaatskapel naast het dorp Beram (Istrië) op een fresco uit 1474 staat: "De boog van de drie koningen", staat een hond met donkere tarwekleur en hangende oren. De eerste afbeelding van de Posavatz Hound.
De volgende afbeelding is het altaarfresco "Het moederschap van de Heilige Maagd Maria"uit de 16e eeuw in de Moeder van de Engelen Kerk in Veli Losinj, waar de voorouder van de huidige Posavatz Hound staat afgebeeld. Er is ook een beschrijving van deze hond in een manuscript uit het jaar 1719 van de Djakovo-bisschop Peter Bakic, waar in staat dat het fokken met deze honden al bekend was in de 14e eeuw. Franjo Bertic beschrijft de Posavatz Hound in het jaar 1854. De FCI publiceerde de eerste rasbeschrijving op 8 april 1955.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Posavski Gonic wordt gezien als een middelgrote hond. Ze worden gemiddeld 46 tot 56 cm groot. Ze wegen gemiddeld 18 kg.

Kleur

De kleur van de vacht is verschillend, bijvoorbeeld rood, gelig tot vosrood, ze kunnen dan witte vlekken op de borst, buik en poten hebben maar dat is niet altijd zo.

Schofthoogte

De schofthoogte is tussen de 46 en de 56 cm.

Ogen

De ogen van dit ras zijn donker van kleur.

Vacht

De vacht van de Posavski Gonic bestaat uit dik stekelhaar, het is 2 tot 4 cm lang. Geen plukken of trimmen nodig, enkel wekelijks borstelen.

Staart

De staart is dun en smal en wordt naar beneden gedragen.

Overige

De Posavski Gonic is een ras dat een vriendelijke uitstraling heeft. De ogen zijn dan wel donker van kleur maar stralen vriendschap uit.

Rasindeling

Rasgroep 6: Lopende honden en zweethonden

Gezondheid

De Nederlandse Brakkenclub stelt zich tot doel het verbeteren en in stand houden van de aangesloten Brakkenrassen. Zij doet dit door informatie te geven en afspraken te maken met fokkers. Zo wordt er gestreefd de rassen gezond van lichaam en karakter te houden. De honden moeten niet alleen uiterlijk aan de rasstandaard voldoen, maar ook vrij zijn van erfelijke afwijkingen en een goed karakter hebben.

Karakter en gedrag

Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager. Dit typerende karakter kan behouden worden als u de hond met aandacht en zorg opvoedt. Consequent zijn is erg belangrijk. Met het belonen van goed gedrag wordt meer bereikt dan met het bestraffen van verkeerd gedrag. Het is belangrijk, dat baas en pup volkomen aan elkaar wennen en wederzijds vertrouwen opbouwen. Ook is het aan te bevelen een puppycursus te gaan volgen. Een Brak heeft veel lichaamsbeweging nodig. Dit kan een vrije wandeling zijn, of trainen met de hond. Als de hond de leeftijd van 1 jaar bereikt heeft kunt u ook met hem gaan fietsen. U kunt dan met een half uur tot drie kwartier volstaan. Laat de hond niet loslopen in de buurt van verkeer. Als hij een geur in zijn neus krijgt, vergeet hij alles om zich heen en let niet op auto's. Blijf bij het wandelen nooit wachten, maar loop rustig door en fluit af en toe. U zult merken dat de hond later weer vlak bij u is. Bent u de hond kwijt, ga dan terug naar de plek waar hij u voor het laatst heeft gezien en wacht af. De Brak zal daar altijd terug komen, dat kan ook bij uw auto zijn. Komt hij terug, zelfs na enkele uren, straf de hond dan nooit. Terugkomen bij de baas moet altijd beloond worden.