Aard en Gedrag

Aard en gedrag

Gebruik

Brakken, of Lopende Honden, worden sinds eeuwen door jagers gebruikt om wild op te sporen en te achtervolgen. Ze jagen met de neus aan de grond en volgen het spoor onder voortdurend geblaf (luid of hals geven) zodat men aan de honden kan horen waarheen het wild zich verplaatst. Dit houdt in, dat Brakken op afstand van hun baas zelfstandig moeten werken en naar eigen inzicht moeten kunnen handelen.

Jachtpassie

Alvorens tot aanschaf van een Brak over te gaan, dient u zich terdege te realiseren dat een Brak een huisgenoot is die een aantal oeroude en specifieke karaktereigenschappen bezit, zoals een grote jachtpassie en zelfstandigheid; soms komt dit over als eigenwijsheid en ongehoorzaamheid. Wil men met een Brak in het vrije veld wandelen, dan is een goede training als voorbereiding nodig; dit om te voorkomen dat de Brak zelfstandig elk wildspoor volgt, de baas geheel vergeet en een uur of langer wegblijft, waarbij alleen zijn luid geven van verre is te horen.

Vóór de leeftijd van 7 maanden (daarna ontwikkelt zich de jachtpassie) moet een Brak volledig gehoorzaam zijn. Als zeer jonge hond (vanaf 8 weken) dient men dit spelenderwijs te gaan oefenen. Een cursus gehoorzaamheid is aan te bevelen.

Hond en baas leren hier veel van en de onderlinge band wordt daar zeer door bevorderd.

Gezelschap

In huis zijn Brakken gehoorzaam en zeer lief. Het zijn zeer aanhankelijke, soms wat verlegen honden, vriendelijk en zacht van karakter. Ze zijn sociaal met mensen, kinderen en soortgenoten en hechten zich sterk aan "hun" mensen.
Als echte meutehonden hebben ze een sterke behoefte aan gezelschap en aandacht. Ze kunnen vaak slecht tegen alleen zijn; in zo'n situatie kunnen ze soms langdurig en zeer luid huilen.


Beweging

Brakken, oftewel Lopende Honden (de naam zegt het al), zijn er op gefokt om urenlang in volle draf een spoor te kunnen volgen.Zij hebben een meer dan normale behoefte aan vrije beweging. Het verdient aanbeveling dat men vier maal daags een kortere of langere wandeling maakt, waarvan één los gelopen moet kunnen worden. Wanneer u niet in de gelegenheid bent, qua tijd en veilige omgeving (geen snelverkeer), om uw hond dagelijks minstens een uur vrij (los van de riem) te laten hollen, dan moet u zeker geen Brak nemen. U bespaart zowel de hond als uzelf veel problemen en teleurstellingen.